Duyurular

ESPİYE’DE ATIKLAR EKONOMİYE KAZANDIRILACAK

Espiye Belediye Başkanı Mustafa Karadere, “Bu proje sayesinde israf azalacak, doğal kaynakların verimli kullanımına katkı sağlanacak. Atık miktarı azaltılacak, atıkların kaynağında ayrılaştırılması mümkün olacak. Atıkları geri kazanarak ekonomiye katma değer sağlanacak, gelecek nesillere temiz ve yaşanabilir bir çevre bırakılacak” dedi.

Başkan Karadere, Espiye Belediyesi tarafından düzenlenen Türkiye ve Avrupa Birliği Arasında Şehir Eşleştirme Hibe Programı kapsamında “Geri Dönüşüm Ekonomisi İçin Yeşil Okullar” tanıtım toplantısına katılarak projeyle ilgili bilgiler verdi.

Belediye tarafından 12 ay süre ile yürütülecek olan “Geri Dönüşüm Ekonomisi için Yeşil Okullar” adlı AB hibe projesinin başladığını aktaran Başkan Karadere, şunları kaydetti:

“Hükümetimizce 2023 yılı sonuna kadar ülke genelinde entegre katı atık bertaraf tesislerini kurulması ve belediye atıklarının yüzde 100’ünün bu tesislerde bertaraf edilmesini, 2023 yılına kadar vahşi depolama sahalarının yüzde 100’ünün kapatılmasını, enerji değeri olan tüm atık kaynaklarından evsel atıklar ve diğer belediye atıkları gibi yenilenebilir enerji üretmeye yönelik çalışmaların yapılmasını hedeflenmektedir. Biz bu bağlamda çalışmalara erken başlayarak ilimiz ve bölgemizde öncülük etmeyi amaçlıyoruz. Bu çalışmayı başarıyla yürüttüğümüzde ilimiz ve ülkemiz çok şeyler kazanacak tır.

“Bu proje sayesinde israf azalacak, doğal kaynakların verimli kullanımına katkı sağlanacak. Atık miktarı azaltılacak, atıkların kaynağında ayrılaştırılması mümkün olacak. Atıkları geri kazanarak ekonomiye katma değer sağlanacak, gelecek nesillere temiz ve yaşanabilir bir çevre bırakılacak.

Çevreye önem verdiklerini kaydeden Karadere, Deniz Deşarj Projesinin devam ettiğini, her şeyin eğitimden geçtiğini belirtip, “Temiz çevre ailede başlar, okulda devam eder” ifadesinde bulundu.

Proje için Portekiz’den Espiye’ye gelen Joao Pedro Contancio-Gondomar Belediyesi temsilcisi, Espiye Belediyesi ile güzel bir projeye imza attıklarını söyledi.

Sivil toplum örgütü olan projenin belediye ve sivil toplum örgütlerine büyük görev düştüğünü belirten Joao Pedro Contancio-Gondomar, “Porto Belediyesinin yaptığı bir organizasyon. Porto büyük bir şehir içerisinde yeşil alanlar bulunuyor. Amacımız insanları, öğrencileri yeşile çekmeye çalışıyoruz. Okul çocukları ürün yetiştirerek uygulama yapacak, projenin 3 boyutu olacak, garaj, tarımsal ve bilgi alanı bulunacak, geri dönüşüm için öğrenciler eğitilecek, bu proje sayesinde Giresun ve Espiye çok güzel kazanacak” diye konuştu.

Espiye Kaymakamı Dede Musa Baştürk de proje sayesinde, Espiye sakinleri ve özellikle de çocukların atık ayırma gerekliliği ve olanaklarına dikkat çekmenin amaçlandığını, çocukların ve ailelerinin atık yönetimi ve atıkların sınıflandırılmasının önemi konusunda farkındalıklarını artırmayı, evlerde atıklar nasıl azaltılır eğitimini, daha yüksek düzeyde bir çevre koruma için AB Müktesebat Çerçevesi doğrultusunda, çevre dostu beceri ve davranışların aşılanacağını ifade etti.

Giresun Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü görevlisi Başak Tüfekçi ise şehir, çevre ve katık atık konularında bilgiler aktardı.

Benzer yazılar